'Mamaaaaa, papaaaaa.... Ik heb buikpijn'

Bij elke spannende activiteit heeft je kind last van buikpijn.

'Ik wil niet naar school, ik heb buikpijn.'

'Ik kan niet gaan zwemmen, mijn buik doet pijn.'

Buikpijn kan veel betekenen. 

Wat is eigenlijk de oorzaak van buikpijn?

1) Fysieke oorzaak. Je kind heeft een onontdekte voedselallergie- of intolerantie, een parasiet of een ontsteking.

2) Stress en/of spanning. Stress is een belangrijke oorzaak van buikpijn. Elk kind reageert anders op stress: terugtrekken, clownesk gedrag, aandacht vragen, huilen, nagels bijten, ... maar dus ook buikpijn. Ook een baby, peuter, kleuter, ... kan al stress ervaren. Kinderen die zich verbaal nog niet goed kunnen uiten, een bepaalde handeling die maar neit wilt lukken. Heeeel frustrerend voor hen, een spannend schooloptreden, de schoolfotograaf die komt, de eerste keer zwemmen ...

3) Kinderen die hoogsensitief zijn kunnen als ze overprikkeld zijn ook buikpijn krijgen. Te veel hobby's, drukte in de klas, ... Overprikkeling veroorzaakt een stressreactie en die stress zet zich gemakkelijk op de buik.

4) Angst of onzekerheid.

 

Hoe ga je hier als ouder mee om?

🌳Pak de oorzaak aan. Ga bij regelmatig terugkerende buikpijn eerst naar een arts. Wie weet is er een fysieke oorzaak. Kan de huisarts/allergoloog/orthomelculair therapeut/bioresonantietherapeut niets vinden. Ga dan zeker aan de slag met onderstaande tips. 

🌳 Vermijd uitspraken als: 'Heb je nu weer buikpijn? Doe eens niet zo flauw! Bijt maar wat op je tanden, zo erg is dat nu ook weer niet.' Je kind voelt wat het voelt. Minimaliseer de buikpijn dus niet. Kijk achter het gedrag van je kind. Wat wilt je kind je eigenlijk vertellen? Waar komt de buikpijn van? Ga op onderzoek. Erken wat je kind voelt. 'Wat naar, kan het zijn dat je de toets van straks een beetje spannend vindt?' Zo voelt je kind zich erkent en gezien. Kinderen kunnen vaak moeilijk woorden geven aan hun behoefte. Als jij dit voor hen doet, gaan ze dit na verloop van tijd zelf kunnen. 

🌳Kinderen met buikpijn vragen (niet altijd luidop) nabijheid en aandacht. Ga hierop in.  Op zulke momenten hebben ze je eens zo hard nodig. Ga eens lekker met je volle aandacht knuffelen. Haal je Happy Kids Massageboek boven en geniet samen van de q-time. Ont-spanning verzekerd, want er komt dan veel oxytocine vrij, een hormoon dat je lijf doet ontstressen. 

🌳Laat je kind zijn talenten zoveel mogelijk inzetten. Welke activiteit doen de ogen van je kind helemaal stralen? Kleuren, sporten, logeren bij opa en oma, kamp bouwen, wandelen in het bos, naar een museum gaan ...? Laat ze deze activiteit zeker uitvoeren. Door talenten in actie om te zetten, groeit de veerkracht van je kind. Zo kan hij/zij veerkrachtiger reageren op spannende gebeurtenissen. 

🌳 Alles wat je aandacht geeft groeit. Vestig de aandacht op wat er WEL al goed gaat. Zo gaat het zelfvertrouwen van je kind een ware boost krijgen. 

🌳 Stop met de dagen van je kind vol hobby's te stoppen. Geef je kind de kans eens even niets te doen. Ook als dat leuke dingen zijn, Katrien? Ja, ook als dat leuke activiteiten zijn. Dat hoofd en lijf van je kind heeft echt wel eens even rust nodig. Pas door even niets te doen, kan de stress en de spanning zakken. Kruip eens samen onder een dekentje met een kopje warme chocolademelk. Zonder TV, tablet en smartphone welteverstaan. Gewoon eens even rusten. 

🌳 Als alle bovenstaande tips onvoldoende werken en je weet als ouder even niet meer wat te doen, aarzel dan niet om contact met me op te nemen: https://www.talentenboomhut.be/contact

 

Lieve groetjes, Katrien (kindercoach Talentenboomhut)

© Katrien Van Campenhout
Kindercoach

YURT: Rode Laakstraat 13, 2430 Laakdal
katrien@talentenboomhut.be
BTW: BE 0702 853 288
Ondernemingsnummer: 0702 853 288
Argenta: BE59 9733 5301 1326