If nothing goes right, go left!

Je kent dat wel.... 
Je zoon krijgt een grote legodoos. Flikkerende oogjes. Enthousiasme. Vol overgave begint hij te bouwen. Hij vergeet de tijd en gaat volledig op in het plan lezen en het bouwen. Maar plots hoor je gezucht en gepuf. Frustratie, want het lukt niet. Hij ziet het niet. Hij wordt boos en wilt dat je komt helpen.

Je komt erbij. Je bekijkt het plan, ziet dat ene blokje verkeerd staan en je corrigeert het zelf. Opluchting bij je zoon. Jij een scène voorkomen. 
Oef!

Alleen...
heeft je kind hier niets uit geleerd. Hij leerde niet omgaan met zijn eigen frustratie en hij leerde niet zelf naar de oplossingen te zoeken.

Hoe kan je dit dat wel aanpakken zodat hij de oplossing zelf kan vinden?
-' Ik merk dat je het niet fijn vindt dat je de oplossing niet vindt. Hoe zouden we het samen kunnen oplossen?'
-'Zullen we samen eens kijken? Waar zat je ergens? We zullen eens een paar stappen terug kijken. Misschien vinden we het op die manier. '
- 'Zullen er eens op een andere manier naar kijken? We draaien het eens om, we bekijken het eens vanuit een andere hoek. Misschien zien we het dan wel.'

Vaak zit de oplossing al in je kind, maar heeft je kind even een stapje terug of jouw aanwezigheid nodig om rustig te worden en zelf te voelen waar de oplossing dan zit. 
Leer je kind vanuit andere perspectieven te kijken. Daarin ligt vaak de oplossing. 
Als emoties te hoog oplopen, verwijder je kind fysiek uit de negatieve bubbel. Zet samen een paar stapjes weg.

Lukt dat altijd bij mij om zo te handelen? Neen hoor. Wij oefenen hier thuis ook nog. Zeker als mijn man en ik 's avonds heel moe zijn, dan lossen we het vaker eens voor hen op. Helemaal ok, zo eens af en toe ;)

© Katrien Van Campenhout
Kindercoach

YURT: Rode Laakstraat 13, 2430 Laakdal
katrien@talentenboomhut.be
BTW: BE 0702 853 288
Ondernemingsnummer: 0702 853 288
Argenta: BE59 9733 5301 1326