Maak van elk feestje een TALENTENfeestje.

De kerstfeestjes zijn achter de rug. De volgende resem verplichtingen komen er aan: Oudjaar zingen, Oudjaar vieren, Nieuwjaar vieren, nieuwjaarsbrieven gaan voorlezen. Misschien nog een verjaardag hier en daar. Bij ons resulteerde dat in 3 kerstfeestjes,1 verjaardagsfeest, 4 nieuwjaarsbriefmomenten en Oudjaar zingen. Daar had nog bij kunnen komen: kerstavond en Nieuwjaar vieren bij mijn grootmoeder, kerstfeestje onder de grote familie (tantes, nonkels, coole neven en nichten) en Oudjaar vieren onder vrienden of familie.

Sinds de kinderen er zijn, zijn er heel wat sociale verplichtingen bijgekomen en hebben we dus echt keuzes moeten maken. Elk jaar kwamen we uitgeput uit de kerstvakantie, ook al waren mijn man en ik twee weken vrij. Te veel feestjes, te veel drukte, te veel stress en te veel prikkels. Dat moest dus anders. Het was geen gemakkelijke beslissing hoor, bepaalde feestjes te laten vallen. Het vroeg moed en begrip van de anderen. Zo werden die verplichtingen bewuste keuzes waar we met volle teugen kunnen van genieten. 

O, en als je je het moest afvragen hoe wij Oudjaar vieren. Awel, wij doen gewoon waar we echt zin in hebben. Dit jaar vieren we dat dus met ons eigen gezinnetje. Standaard kost (dit jaar kiezen we voor lasagne). Samen een filmke kijken. Cosy, gezellig. Hartverwarmend. Gewoon ons ding. Dat helemaal past.

Sinds ik met die talentenbril kijk, lukt het ons veel beter om in te spelen op de noden en behoeftes van iedereen van ons gezin.

Hoe ik dat doe? Awel, ik zal jullie dat eens even uitleggen. Stel je hebt een feestje te geven. Te weinig tijd, outfits, planning, eten maken, … . Eigenlijk, is dat dat gewoon een feestje met veel stress. Het kan dus echt anders.

Want als je de talenten van je kinderen en familieleden herkent kan je hier veel gemakkelijker mee rekeningen houden, zodat er zo weinig mogelijk batterijen leeglopen. Want als je zoveel mogelijk talenten in actie laat komen, dan worden die mensen daar gewoon heel blij van en krijgen ze er energie van. Heerlijke sfeer toch voor op een feestje?

Hoe doe je dat bij je kinderen?

Zet bij de voorbereiding de ideeënfonteinen in actie. De ideeënfonteinen kunnen brainstormen over welke spelletjes er allemaal gespeel zullen worden, welk thema er dit jaar zal zijn en welke versiering er allemaal gemaakt kan worden. De beeldorganisatoren zullen dan het hele feestgebeuren als een film voor hun ogen kunnen laten afspelen.  Ze zullen het kinderfeest helemaal kunnen plannen en organiseren.  De woordkunstenaar voorziet voor iedereen een mooie Nieuwjaarswens. Creatieve makers zet je ook gemakkelijk aan het werk. Laat kinderen met dit talent het feestje mee voorbereiden door de tafelversiering te maken: slingers, servetten vouwen, knutselwerkjes voor op tafel, mooie kaarten voor de Nieuwjaarswens… .

Op de dag zelf komen de mooimakers  in actie. De mooimakers zijn op feestjes vaak in hun nopjes. Decoreren, versieren, de tafel dekken, feestkledij aantrekken, optutten, …  daar worden ze gewoon heel blij van. Betrek mooimakers bij je feestje, ook al zijn ze nog kleuter. Laat ze de tafel mee versieren. Laat ze hun eigen kleren kiezen (ja, ook al matchen ze niet en lijkt je kind eerder op een kerstbal of een mislukte Pipi Langkous– LET IT GOOOO!). Laat hun talent in actie komen. Ze zullen in hun nopjes zijn in plaats van een weerbarstige en koppige kleuter die weigert om broekkousen aan te doen.

Tijdens het feestje zelf zijn er nog heel wat andere talenten die in actie komen.

De sfeervoelers. Hangt er een positieve sfeer: top! Dat geeft energie. Negatieve energie of spanningen: bleh! Dat zuigt hen leeg. Op feestjes worden we dus overspoeld door sfeer. Een lang toiletbezoek laat je dan weer even op krachten komen en bij thuiskomst helpt een douche om al wat niet van jou is van je af te spoelen. Kinderen komen dan even knuffelen en mama-tanken als ze overspoelt geraken. Even terug hun eigen lijfje voelen. Maar ze zijn er ook goed in om de positieve sfeer er terug in te brengen. Yes!

De bewuste bewegers hebben tijdens lange feestjes nood aan een frisse neus: blokje om, partijtje voetbal, fietstochtje of kubben. Batterijen in no time weer helemaal vol.

De bezige bijen. Ja, altijd druk in de weer.  Mijn man en ik hebben moeten oefenen in het werk ook eens aan de andere te laten zodat we op de feestjes niet over onze grens gaan. Zijn je kinderen bezige bijen zorg er dan voor dat ze altijd iets te doen hebben. Want als de verveling toeslaat, manman, dan heb je een lastig kind aan je been. Maar let er ook op dat ze niet over hun grens gaan. Dat is het addertje bij de bezige bijen. Niets doen is een opgave, maar daardoor voelen ze vaak niet dat hun batterijen leeg lopen aangezien hun talent in overdrive gaat. Hou die bezige bijen dus goed in het oog en laat ze ook even rusten. Knuffelen bij mama op de schoot of even een verhaal voorlezen zal ze de nodige rust geven.

Ontrafelaars houden van spelletjes als  Cluedo, de kennissponsen van kwissen en doordenkers houden van filosofische gesprekken. Dat zijn de kinderen die bij de grote mensen graag komen luisteren naar de diepere gesprekken.

De stille helpers geef je de verantwoordelijkheid over de kleintjes. Wat zullen ze zich daardoor in hun nopjes voelen.

En nadien…

Dan heb je de herkauwers…  Die hebben wat tijd nodig om alles wat er die dag gebeurde te verwerken. Overloop met je kind de dag. Wat ging er goed? Wat vond je leuk? Wat vond je minder leuk? Zo voorkom je lang gepieker in bed.

Op deze manier komen er al 13 talenten in actie op een feestje. Cool he!  Het zijn er vaak nog veel meer, maar dit zijn volgens mij de meest voorkomende. Hoe meer talenten in actie , hoe meer de batterijen opgeladen zullen zijn na deze drukke periode.

 

Geweldig toch?

Denk je nu van: "Katrien, wow, dit lijkt me wel wat. Ik wil ik zo leren kijken, maar ik weet begot niet hoe ik er moet aan beginnen?" Boek dan een talenteninterview voor je gezin. 

Ik zou zeggen, geniet van de eindejaarfeestjes. Maak er vooral je eigen ding van. Kijk naar wat jouw gezin nodig heeft en kies daarvoor. Volg je hart, dat klopt altijd.

Ik zie jullie graag na de kerstvakantie weer!

© Katrien Van Campenhout
Kindercoach

YURT: Rode Laakstraat 13, 2430 Laakdal
katrien@talentenboomhut.be
BTW: BE 0702 853 288
Ondernemingsnummer: 0702 853 288
Argenta: BE59 9733 5301 1326